Behind the scene "food-photography"

Behind the scene "food-photography"

Dit onderdeel van de fotografie heb Ik altijd wel bijzonder gevonden; hoe kun je de lekkerste food-gerechten zo fotograferen dat als je de foto ziet dat je het zo zou kunnen opeten?
Ze zien er altijd zo mooi lekker en smakelijk uit dat ik dacht: ‘Misschien kan ik dat ook wel.’

Er was een periode dat ik aan huis gekluisterd zat en niet met mijn camera naar buiten kon om te fotograferen, dus dan ga je denken: ’Wat dan wel?’ Vervolgens kwam ik terecht bij food fotografie. Ik heb toen veel op Instagram gekeken naar food foto’s en you tube filmpjes. Ik heb vooral gekeken naar de filmpjes waarin wordt getoond welk camera materiaal gebruikt wordt en dan voornamelijk naar de props en set-up. Daar heb ik  veel van geleerd en ik leer nu nog steeds. Elke keer zie ik weer wat nieuws en dan kom ik weer met een idee. Ik ga naar de supermarkt om wat fruit en/of groenten te kopen en dan bedenk ik ondertussen hoe ik mijn foto ga maken.

Vervolgens ga ik mijn tafel stijlen, ik gebruik hier speciale onder- en achtergronden voor. Die zijn van licht gewicht vinyl, het glimt en reflecteert niet en zijn makkelijk schoon te maken, zeker handig met voedsel…

Vervolgens stijl ik en gebruik ik props/accessoires die erbij horen om er zo mooie foto’s van te maken. Tussendoor verander ik vaak van set-up, een andere manier van “aankleden”.

Als ik dat gedaan heb dan zet ik mijn camera met lens op statief neer met eventueel wat lampen en/of flits. Daarbij gebruik ik ook foam-boarden, zwart of wit en eventueel een reflectiescherm om met het licht te spelen. Zo kan ik kijken wat de juiste belichting is en waar ik veel/weinig licht wil en eventueel juist wat schaduw.

Dan is het tijd om foto’s te maken. En dat zijn er vaak veel, maar het ligt er ook aan of ik snel tevreden ben of niet. Het kan ook zo zijn dat het gewoon veel tijd vergt om de juiste foto te maken van wat ik in eerste instantie voor ogen had.

Het voorbereiden, ideeën opdoen vind ik erg leuk want ik word hier enthousiast door. Wanneer ik dan mijn tafel zo kan stijlen als ik in gedachten had, maakt dat het fotograferen nog vele malen leuker.

Als ik denk dat ik genoeg foto’s heb gemaakt, ga ik ze uploaden op mijn pc en zet alles in het bewerkingsprogramma ’Photoshop Light Room CC’. Ik bekijk ze dan één voor één en de beste selecteer ik dan. Met die selectie ga ik aan de slag. Soms kies ik daar ook weer een paar foto’s uit waarvan ik denk: ‘Dat worden schitterende foto’s.’ Dan ga ik in Light Room hier en daar wat kleine bewerkingen doen aan o.a. licht, schaduw en uitsnijden. De bewerkingen verschillen vaak per foto en als ik tevreden ben dan is de foto klaar voor social media.Zo’n foto waarbij je denkt: “Dat ziet er verleidelijk uit, klaar om op te eten”.

En dan is het resultaat zo perfect genoeg voor mij om te posten op o.a. Instagram, Facebook en Youpic. Uiteraard maak ik ook later een album met verschillende food-foto’s, die ik op mijn site plaats.

Het vergt dus veel voorbereiding om die ene speciale foto te maken met het wow-effect en daar word ik steeds creatiever in.

Ik blijf nog steeds ideeën opdoen via internet: websites en you-tube, vooral de filmpjes van “The Bite Shot” die zijn echt zeer de moeite waard om te bekijken. Natuurlijk zou ik het ook leuk vinden als je op mijn site kijkt, daar komen al mijn foto’s op dus ook food-foto’s. Zo kan ik ook dit onderwerp van fotografie op mijn lijst erbij zetten…Ik hoop dat ik je enthousiast gemaakt heb voor food-fotografie.

Laat het me maar weten via mijn website bij ‘contacten’.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Your comment:

Your name:

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.