Behind the scenes portretfotografie

Behind the scenes portretfotografie

Portretfotografie was een onderdeel van de fotografie wat ik nooit echt leuk vond om te doen. Daar ik zelf niet graag gefotografeerd wordt wilde ik ook anderen niet portretteren. Maar op een gegeven moment werd mijn interesse toch gewekt door low-key foto’s van mensen die gefotografeerd worden in zwart-wit. Dat vond ik enorm geweldig en dat wilde ik ook graag proberen.

Dat betekende dat ik op zoek moest naar materiaal, info en uiteraard een model…

Het model zoeken was niet zo’n probleem daar ik een heel lief overbuurmeisje (Jula) heb die graag model wilde zijn.

Dan info, ik heb mij verdiept in de cursussen van zoomnl en boeken die over portretten gaan. Verder heb ik voor een redelijke prijs een Interfit EZ Drop background kit black/white cloth and bag gekocht. Oftwel een mooie achtergrond doek (zwart en wit) met standaard voor portretfotografie.

Ik heb me ook verdiept in thetered shooten, dat betekent dat je direct je gemaakte foto’s op beeldscherm ziet. Dat is echt fantastisch.

Kleine details die je op je camerascherm niet of nauwelijks kunt zien zijn op je computerscherm wel duidelijk zichtbaar. Je kunt eenvoudig inzoomen om nog meer details te bekijken en afhankelijk van het programma dat je gebruikt kun je ook meteen wat aanpassingen maken.

Ik heb eerst een vaas als model gebruikt om alles goed te controleren: juiste belichting (huiskamer donker gemaakt) en of ik ook daadwerkelijk mijn gemaakte foto direct op mijn pc te zien kreeg.

Toen ik alles goed had voorbereid was een afspraak zo gemaakt met Jula om de shoot te gaan maken en wat was dat fantastisch om te doen.

Zij vond het enorm leuk en ik ook omdat dit mijn allereerste portret was die ik ging maken. Ik had gevraagd of zij een zwarte hoodie/shirt aan wilde trekken want met een zwart doek als achtergrond kon ik dus mooi een low-key portret schieten. Daar komt bij dat zij ook mooi lang blond haar heeft wat weer een mooi contrast kon geven…

Oke ik moet bekennen, de foto’s zijn niet te vergelijken met professionals maar voor de eerste keer ben ik enorm trots dat het me toch aardig is gelukt om een mooie serie portret foto’s te maken van Jula.

Daarnaast kreeg ik ook het verzoek van haar moeder om haar zoon Jorn (grote broer van Jula) te portretteren en uiteraard heb ik dat ook gedaan. Alleen was dat wel een uitdaging omdat hij een bril draagt en ik echt zat te knoeien met de belichting, flits maar met wat oefenen toch mooi gelukt.

Al met al kan ik ook portretfotografie toevoegen aan mijn lijstje want ik ga de uitdaging niet meer uit de weg. Gewoon blijven proberen en dan gaat het ook steeds beter.

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Your comment:

Your name:

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.